Bygg en Apple Grinder.

Bygg en Apple Grinder.

A ha flere ar tidligere eksperimentert med a trykke pa frukt uten sliping visste jeg at sliping av eplene for pressing er en viktig del av ekstraheringen av saften.

Mine foreldre har laget sine egne eplecider de siste fem arene eller sa, forst ved a bruke utstyr lant fra en nabo. Jeg ga min presse til foreldrene mine, og far min endte med a gjenoppbygge den helt, men bare gjenbruk av jack. Sa han hadde sin egen presse. Kvernen var fortsatt en lant fra en nabo hver gang. Men denne cider gjor anledning (hosten 2003), de naboene reiste, og grinderen var ikke tilgjengelig for a lane.

De eksperimenterte med a skille eplene ved hjelp av kalskiver, men dette ga ikke mye juice. De endte opp med a kjore eplene gjennom en kjottkvern i kjokkenstil, men det var ikke den beste losningen heller, sa min mor ba meg om a finne en eplekvern for dem.

Etter a ha sett pa dette for visste jeg at de ikke var ofte tilgjengelige, og hvis de var, var de ganske dyre og ikke veldig sofistikerte. Sa jeg bestemte meg for a prove a bygge en selv.

Eksperimentell design og konstruksjon.

Kjernen i min kvern design bestar av en tromme som i det vesentlige skraper eplet til biter. Jeg laget denne trommelen ved a skru sammen to veldig tykke stykker eik (skaret av brensel) sammen. For a imotekomme drivakslen, kutter jeg et spor i begge deler med bordssagen for de festes sammen. Pa den maten behovde jeg ikke a bekymre meg for a forsoke a bore et rett hull sa dypt.

Jeg hadde ikke en god mate a montere trommelen og 5/8 «akselen pa min dreiebenk. Men jeg hadde ideen om a bare stotte akselen pa jointeren og skyve trommelen langs akselen, hver gang den roterer litt , sa til slutt kuttet en perfekt sylinder. Jeg endte med en sylinder pa 107 mm i diameter og 160 mm lang. Jeg valgte den storrelsen fordi den var den storste trommelen jeg kunne lage fra skogen som jeg brukte. Men eksakt storrelse er ikke sa viktig, sa lenge det er storre enn de storste eplene du har, bor du v re ok.

For akselen i selve maskinen brukte jeg en glatt rustfritt stalaksel jeg hentet fra en monstros 1970-arers elektro-mekanisk faksmaskin. Det var ogsa laget av rustfritt stal! Heldige meg.

For a koble trommelen til akselen, setter jeg en rustfritt stalskrue gjennom et hull jeg boret i skaftet. Skruen gar i en spalte pa enden av trommelen. Pa bildet til venstre kan du se en del av sporet pa den n rmeste siden av bildet. Nar du borer et hull i en rustfri stalaksel, ma du male et lite flatt sted, og deretter midtstille det og deretter bore i en boretrykk. Ellers vil boren din fortsette a glide av krumningen i akselen.

Jeg satte mange skruer i rustfritt stal i trekkskruene inn i trommelen, hver skrudd inn i en vinkel slik at en kant av forsenkningen ville kutte inn i eplet. Opprinnelig fant jeg ut at jeg kanskje vil skarpere kantene pa skruene, men dette viste seg a v re unodvendig.

For lagrene kjorte jeg bare akselen gjennom en 5/8 » hull i eik. Jeg antar at messingbosninger ville ha v rt bra, men en stalaksel som loper gjennom et oljert stykke eik, er faktisk ganske slitesterkt som et lager. Lagerblokkene kommer fra hverandre ved hullet for oljing med vegetabilsk olje. Vil ikke bruke maskinolje pa noe som kommer for n r matvare. Jeg vet at eik er ikke sa darlig med hensyn til matkontakt, og det taler a rotte ganske bra ogsa. Ikke desto mindre drenket jeg trommelen og blokkerte i olivenolje, bare for a holde saften fra a suge i skogen.

Det neste trinnet var a bygge et solid bolig for selve grinderen. Jeg brukte noen eiketre fra kasserte paletter. Det faktum at dette treet hadde noen spikerhull i det, gjorde ikke noe for mye for en veldig utilitaristisk contraption.

Jeg gjorde bare huset umiddelbart rundt trommen av eik. For trakten brukte jeg 1 » Tykke stykker av hvit furu – trakten gjor ikke slipingen, sa det trenger ikke a v re super solid. Jeg byttet ogsa til billigere dekkskruer for delene som ikke umiddelbart omgir slipekrommen selv.

Legg merke til hvor lite skruene stikker ut av trommelen. Dette store fremspringet gjor faktisk allerede mye kutting, fant jeg. Jo mindre skruene stikker ut, jo finere grinder de eplene. Skruene er alle svakt vinklet slik at forkanten av forsenkelshodet stikker litt ut, slik at det virker litt som en kutter.

Ved a dreie en grinder for hundrevis av kilo epler, er det mye arbeid, selv med en mer effektiv grinder design, sa min plan var a motorisere denne kontrasten hele tiden. Pa dette tidspunktet var det takknemligag, og jeg kunne ikke handle for en stor remskive for a montere pa akselen. Jeg ville ha en veldig stor remskive, sa trommelen ville ikke lope for fort. Jeg ville ikke at den skulle lope fort nok til a kaste biter av bakte epler tilbake pa toppen av trakten – det ville bare v re rotete!

Jeg kutter remskiven fra et skrap med 1 » kryssfiner. Jeg avrundede det pa bordssagen ved a bore et lite hull i midten, en spiker gjennom det til et annet stykke kryssfiner, og det pa glidebordet pa saga, og gjorde suksessive kutt inntil det var nesten rundt, og deretter spolde disken da jeg flyttet det sakte forbi bladet.

V-lunden for beltet Jeg kutter ogsa pa bordssagen, ved a lage en rekke kontinuerlige kutt rundt remskiven (forsiktig nar du gjor det, kan det v re uhell, spesielt for mindre remskiver). For motoren brukte jeg en verktoymotor som egentlig tilhorer en dreiebenk. Dette hadde en trakkskive som kom til nytte.

Jeg fortsatte deretter med a male opp resten av min epleposer. For a gjore pulpen finere, hadde jeg skrudd skruene lenger inn i sliping trommelen, men det gjorde det slipere tregere, sa jeg endte med a snurre den litt raskere ved a ga til neste trinn pa motorens remskive. Det var en fire trinns skive. Pa bildet til hoyre kan du bare se den storste av de fire remskivene pa motoren, mye storre enn det beltet faktisk er pa. Hele ideen er ikke sa mye a kutte eplene, for a mash massen sa mye som mulig, knuse cellene i eplene. Det er slipingen som frigjor saften, og pressing er bare et sporsmal om a vri v sken ut av den resulterende mosen.

Friske bakken epler.

De blir morke relativt.

raskt etter sliping.

Testing av mosen for juiceutvinning.

Jeg hadde ikke lenger pressen jeg hadde bygget fire ar tidligere, men jeg onsket fortsatt a se hvor mye juice som kunne hentes fra eplene, grunnet epler var. Jeg hadde betalt gode penger til dem i matbutikken, og det ville v rt synd a bare kaste dem ut uten a fa litt mer bruk av dem.

Sa tok jeg botte pa kjokkenet, og fortsatte a klemme dem med min spissetrykk. En sproytepress er mye som en kraftig potetmiserier, men med f rre og mindre hull, og kastet ut av solid aluminium. Mer solid enn en potet mincer, det kunne fortsatt ikke brukes nesten den typen kraft som en seks-ton hydraulisk jack kunne bruke. Jeg klemte alt en liten porsjon om gangen i en bolle, og fikk 1,40 liter. Jeg tok den resulterende etterlattmassen og klemte den igjen, og fikk en annen 0,12 liter. Jeg sprang juice gjennom en fin sil, men filtret det ikke pa noen mate, sa det var ikke veldig klart. Gjorde veldig mye smak som fersk eplejuice. Dette er viktig – min grinder og oljingen jeg ga den, pavirket ikke smaken av den resulterende saften.

Jeg onsket da a se hvor godt jeg gjorde samlet. Jeg veide gjenv rende masse for den andre klemte pa 1,40 kilo. Etter a ha trukket ytterligere 120 gram for saften fra den andre pressen, hadde jeg eplene brutt ned i:

Utvunnet v ske 1,52 kg.

Resterende masse 1,05 kilo.

Sa jeg kunne trekke ut 59% av eplens vekt i juice. Jeg bakt den resterende massen for a se hvor mye mer v ske var i den. Etter a ha bakt det ved 150 grader Celsius for to og en halv var, ble jeg igjen med 185 gram faste stoffer. Dermed er 0,185 / (1,52 + 1,10) = 0,0719. Dermed er eplene 7,2% ikke-vann, eller ca 92,8% vann. Selv om det teller juice som alt vann, som det ikke er helt.

Jeg var ganske fornoyd med juiceutbyttet. Til tross for at jeg ikke hadde en veldig kraftig press, fikk jeg mye mer juice enn jeg gjorde med en kraftig trykk og ingen sliping. Jeg konkluderer derfor med at det ikke er hvordan du klemmer eplene, det er hvordan du slar dem som bestemmer hvor mye juice du far.

Jeg har ogsa et sett med planer tilgjengelig for denne slipemaskinen.